Dojo & Träning

Dojo betyder träningslokal, men har också en betydelse av “reningslokal”. Träningen bedrivs i dojon, och är en stunds avkoppling från världen utanför.

Kom till träningen i god tid för att byta om. Sedan går man in i dojon, sätter sig vid sidan och gör rei. Rei är en bugning mot centrum, och har som syfte att göra sig mentalt redo för träningen (keiko).

Man påbörjar något nytt, och avslutar det man gjort förut under dagen. Samma sak efter träningen, man gör rei för att avsluta det som varit, och gör sig redo att gå ut i verkligheten igen.

Vi gör också gemensam rei mot OSensei som tack för att “kunskap finns, och kunskap sprids”, och vi gör rei mot varandra som ett uttryck för respekt.

Har man ingen keikogi, går det bra med “vanliga träningskläder”. Vi tränar barfota, och det är viktigt med rena fötter (det går bra att tvätta dom innan träningen!) För att undvika skador är det bra med kortklippta naglar och att ta av sig smycken, ringar och dylikt.

Det finns inga tävlingar i aikido, och därför tränar alla med alla. Man tränar på att möta andra människor på alla nivåer, och det är därför viktigt att den som kan, hjälper andra att kunna!

Träningen börjar med gemensamt rei.

Efter det är det uppvärmning (mjuka längsamma rörelser som syftar till att känna in sin egen kropp)

Sedan fortsätter vi med ukemi (fallövningar), och tai sabaki (olika förflyttningar).

Efter det blir det teknikträning. (Den består i princip av 5 olika handledstekniker, och 7 kasttekniker)

Den som börjar (tori) utför tekniken 4 gånger, och mottagaren (uke) tränar på att vara följsam för att inte skada sig. Sedan byter man roller, och fortsätter tills instruktören (Sensei) säger till.

Testa gärna dina egna gränser, men var försiktig. Envar gör efter sina egna förutsättningar. Vi har sällan skador i Aikodon, och vill undvika det i fortsättningen också!

 

 

 

[Vi uppdaterar ständigt vår hemsida, denna sida är under konstruktion! Titta gärna förbi i nära framtid och läs mer om etiketter i vår dojo och vad vår dojo betyder för oss!]